Македонски

 

 

Силвана Бонева

      Силвана Бонева

              (Член)

 

ЛИЧНИ ПОДАТОЦИ

*Ул. „Младинска“ бр. 105, 2400 Струмица, Р. Македонија

*E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

*Датум и место на раѓање: 21.08.1959 година, Струмица, Р. Македонија

*Државјанство: Македонско

*Брачен статус: мажена, мајка на две деца

ОБРАЗОВАНИЕ

*Mагистрант на Применета политика и дипломатија, Правен факултет, Универзитет „Гоце Делчев“, Штип;

*Додипломски студии на Правниот факултет при Европскиот Универзитет, Скопје;

*Прв степен на Правниот факултет, Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје;

*Средно, Основно како и Нижо музичко образование, Струмица.

ЈАЗИЦИ

Се служи со француски и англиски јазик.

РАБОТНО ИСКУСТВО

*1986-1993 година: Секретар на Работничкиот Универзитет „Јоска Свештарот“ - Струмица;

*1993-1995 година: Заменик директор на Работничкиот Универзитет „Јоска Свештарот“- Струмица;

*1995-2002 година: Директор на Работничкиот Универзитет „Јоска Свештарот” – Струмица;

*2002-2015 година: Пратеник во Собранието на Република Македонија.

ПОЛИТИЧКО ИСКУСТВО

*2000-2002 година: Советник во Советот на Општина Струмица

*2002-2006 година: Пратеник во Собранието на Република Македонија

Кооординатор на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ од 2005-2006 година

 

*2006- 2008 година: Пратеник во Собранието на Република Македонија

Носител на листата за пратеници на ВМРО -ДПМНЕ во четвртата Изборна Единица на парламентарните избори

 Кооординатор на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ

 

*2008-2011 година: Пратеник во Собранието на Република Македонија

Кооординатор на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ

 

*2011-2014 година: Пратеник во Собранието на Република МакедонијаКооординатор на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ

 

*2014 - 2015 година: Пратеник во Собранието на Република Македонија.

 

ПАРТИСКО ИСКУСТВО

 

*Член на ВМРО-ДПМНЕ од 1990 година.

 

*1996 година: Учесник во основањето на Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ.

*2000 година:

Избрана за Претседател на Општинската Конференција на Унијата на жени на ВМРО-ДПМНЕ во Струмица;

Избрана за Потпретседател на Републичката Конференција на Унијата на жени на ВМРО- ДПМНЕза периодот од 2000-2004 година;

Портпарол на Изборниот штаб на ВМРО-ДПМНЕ во Струмица за локалните избори.

 

*2002 година:

Избрана првпат за пратеник на ВМРО-ДПМНЕ во Собранието на Република Македонија.

 

*2004 година:

Избрана за Претседател на Унија на жени на ВМРО-ДПМНЕ за периодот од 2004-2007 година; 

Избрана прв пат за член на Извршен и Централен Комитет на ВМРО-ДПМНЕ, 2004-2007 година;

Избрана за Претседател на Статутарната комисија на ВМРО ДПМНЕ, 2004-2007 година;

; text-align: justify; text-indent: -23px;">Претседавач на работното претседателство на Конвенцијата за избор на кандидат за Претседател на државата;

Претседател на Комисијата за преговори за коалицирање со други партии, 2004-2011 година.

 

*2005 година:

Претседател на Републичкиот изборен штаб на ВМРО-ДПМНЕ за локалните избори; 

Координатор на пратеничката група на ВМРО ДПМНЕ, 2005-2006 година;

Координатор на изборна единица четири и на дел од изборна единица два.

 

*2006 година:

Носител на листата за пратеници на ВМРО -ДПМНЕ во четвртата Изборна Единица на парламентарните избори;

Избрана за пратеник на ВМРО-ДПМНЕ;

Координатор на пратеничката група на ВМРО -ДПМНЕ, 2006-2008 година;Претседател на Кадровска комисија на ВМРО-ДПМНЕ.

 

*2007 година:

Претседавач на работното претседателство на Конгресот на ВМРО-ДПМНЕ во Штип;Член на Извршен и Централен Комитет на ВМРО-ДПМНЕ, 2007-2011 година;

Претседател на Статутарната комисија на ВМРО-ДПМНЕ, 2007-2011 година;

Член на преговарачкиот тим со ДУИ за дефинирање на обврските што произлегуваат од Охридскиот рамковен договор.

*2008 година:

Избрана за пратеник на ВМРО-ДПМНЕ;

oКоординатор на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, 2008-2011 година.

*2009 година:

oЛокални избори - Кандидат за градоначалник на Општина Струмица на коалицијата „За подобра Македонија“.

*2011 година:

oИзбрана за пратеник на ВМРО-ДПМНЕ;

oКоординатор на пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ, 2011-2014 година;

oЧлен на работното претседателство на Конгресот на ВМРО-ДПМНЕ;

oЧлен на Статутарната Комисија на ВМРО-ДПМНЕ, 2011-2015 година;

oЧлен на Извршен комитет на ВМРО-ДПМНЕ, 2011-2015 година;

oЧлен на Републички изборен штаб на ВМРО-ДПМНЕ.

*2014 година:

oИзбрана за пратеник на ВМРО-ДПМНЕ.

*2015 година:

oЧлен на работното претседателство на Конгресот на ВМРО-ДПМНЕ;

Член на Извршен комитет на ВМРО-ДПМНЕ до 21.11.2015година;

Член на Статутарната Комисија на ВМРО-ДПМНЕ до 21.11.2015година;

Член на Републички изборен штаб на ВМРО-ДПМНЕ до 21.11.2015година.

ПАРЛАМЕНТАРНИ АКТИВНОСТИ

*2002 - 2006 година:

Претседател на Парламентарната група за соработка со Република Полска, член на Парламентарната група за соработка со Ирска и Република Франција;

Член на Комисијата за политички систем и односи меѓу заедниците и Комисијата за култура;

Една од основачите и заменик претседател на Клубот на жени парламентарки, 2003-2006 година;

Заменик претседавач на Интерпартиската парламентарна лоби група за правата на лицата со хендикеп.

*2006-2008 година:

Член на неколку работни тела и парламентарните групи за соработка со Република Австрија,

Народна Република Кина, САД и Полска;

Член на Мешовитиот парламентарен комитет ЕУ - Република Македонија;

Член на Управувачкиот комитет за формирање на мрежа на пратенички канцеларии за контакт со граѓаните;

Активен член на Клубот на жени парламентарки;

Шеф на делегацијата на Собранието на Република Македонија на 116-та Конференција на Интерпарламентарната Унија во Бали, Индонезија (обраќање на Конференцијата во име на Собранието на Република Македонија);

Шеф на делегацијата на Собранието на РМ - посета на Претставничкиот дом и Сенатот на САД, Стејт департментот, Националниот совет за безбедност и УСАИД, во соработка со IRI.

*2008-2011 година:

Член на повеќе работни тела во Собранието на Република Македонија; oПотпретседател на Националниот совет за евроинтеграции;

Член на Мешовитиoт Парламентарен комитет за стабилизација и асоцијација; oЧлен на Делегацијата во Интерпарламентарната унија;

oПретседател на Парламентарната група за соработка со Парламентот на Народна Република Кина и член на првата парламентарна делегација која се сретна со претседателот на Секинескиот Народен Конгрес;

Член на Пратеничките групи за соработка со Парламентите на САД, Франција и Косово;

oПретседавач на Управувачкиот Комитет на Вестминстер Фондацијата за Демократија од македонска страна за зајакнување на капацитетот на Собранието на Република Македонија;

Член на Управувачкиот Комитет за формирање на Парламентарниот институт;

oЧлен на Управувачкиот комитет за формирање на мрежа на пратенички канцеларии за контакт со граѓаните;

oАктивен член на Клубот на жени парламентарки.

*2011-2014 година:

oЧлен на повеќе работни тела во Собранието на Република Македонија;

oПотпретседател на Националниот совет за евроинтеграции;

oЧлен на Комитетот за односи меѓу заедниците;

oЧлен на Делегацијата на Собранието на Република Македонија во Интерпарламентарната унија

oЧлен на Мешовитиот парламентарен комитет ЕУ - Република Македонија;

oПретседател на Парламентарната група за соработка со Парламентот на Народна Република Кина;

oЧлен на Пратеничките групи за соработка со Парламентите на САД, Франција и Израел;

oЧлен на Управувачкиот Комитет за формирање на Парламентарен институт;

oЧлен на Управувачкиот Комитет на Вестминстер Фондацијата за Демократија од македонска страна за зајакнување на капацитетот на Собранието на Република Македонија;

oЧлен на Управувачкиот комитет за функционирање на пратенички канцеларии за контакт со граѓаните;

oЧлен на Клубот на жени парламентарки;

oЧлен на првата парламентарна делегација која официјално го посети Парламентот на Индија

oУчество на Висок политички форум во Кина на тема: „Промоција за заеднички придобивки на Кина и државите од ЕУ“.

*2014-2015 година:

oЧлен на повеќе работни тела во Собранието на Република Македонија;

Претседател на Комисијата за култура;

Член на Мешовитиот парламентарен комитет ЕУ - Република Македонија;

oПретседател на Парламентарната група за соработка со Парламентот на Народна Република Кина;

Шеф на делегацијата во посета на Парламентарното собрание на Медитеранот.

АКТИВНОСТ ВО НЕВЛАДИН СЕКТОР

*2000-2002 година:

Основач на граѓанското здружение „Деница“, кое во повеќегодишното постоење има реализирано голем број на хуманитарни, едукативни и проекти од областа на екологијата и културата, а најуспешен проект е детскиот младински центар„ Вавилон“;

*2003-2006 година:

Заменик-претседавач на Интер-партиската парламентарна лоби група за правата на лицата со хендикеп;

*2006-2015 година:

Член на Интер-партиската парламентарна лоби група за правата на лицата со хендикеп.

НАГРАДИ И ПРИЗНАНИЈА

*Признание доделено од USAID по повод Меѓународниот ден на жените, за извонреден придонес кон остварување на напредок во Македонија и исклучителна личност за пример и инспирација на сите жени во земјата - 8 март, 2012, УСАИД/Македонија;

*Признание и благодарница за придонесот во воспоставувањето и развојот на Парламентарната мрежа за комуникација со граѓаните во Република Македонија, Институт за Парламентарна Демократија - 21 декември, 2012, Скопје, Македонија.

СЕРТИФИКАТИ

2001 година: Сертификат на SЕЕD за консултант од областа на менаџментот и маркетингот;

2003 година: Сертификат за успешно завршен тренинг за обучување за борба против распространување на оружјата за масовно уништување во организација на Министерството за одбрана на САД – Меѓународна програма за борба против распространување и ФБИ; (23-28 јуни, ILEA- Центар за обука, Будимпешта, Унгарија);

*2004 година: Сертификат за завршена Политичка академија организирана од фондацијата „Конрад Аденауер“ и ВМРО-ДПМНЕ, со поддршка на IRI; (20 февруари - 23 мај, Скопје, Македонија).

УЧЕСТВО НА ПОВАЖНИ ТРЕНИНЗИ, КУРСЕВИ, СЕМИНАРИ, СТУДИСКИ ПОСЕТИ И КОНФЕРЕНЦИИ

Панелист и воведничар

*2003 година:

Панелист на Меѓународната конференција на жените-парламентарки од ЈИЕ „Од жртви до актери на промените“ во организација на Пактот за стабилност на ЈИЕ, (9-11 мај, Будва, Црна Гора);

Панелист на Меѓународна конференција на жените-парламентарки од ЈИЕ „Подготовки за влегување во ЕУ на земјите од ЈИЕ“ во организација на Пактот за стабилност на ЈИЕ, (17-18октомври,Сараево, Босна и Херцеговина);

*2005-2009 година:

Активно учество и панелист во Проектот за меѓуетнички релации - Македонија 2020, наменет за највисокото раководство на најголемите политички партии во Р. Македонија, поддржан од Министерството за надворешни работи на Швајцарската конфедерација во текот на целиот период 2005-2009 година;

*2007 година:

Воведничар и панелист на Тркалезна маса во седиштето на ИРИ со дискусија на тема „Република Македонија во Евроатланските интеграции и перспективи“ во организација на Меѓународниот Републикански Институт, (јули, Вашингтон, САД);

Панелист на тема “Жените градат безбедност„ организиран од Собрание на Р.Македонија, Македонско женско лоби и Центар за демократска контрола на вооружани сили-Женева (ДЦАФ), (28 Март, Скопје, Р. Македонија);

*2008 година:

Панелист на Конференцијата на тема „Парламентот и приклучувањето на Македонија во ЕУ“, поддржана од Европската Комисија, Владите на Република Македонија и Холандија и Вестминстер Фондацијата за Демократија, (24-27 јануари, Вилтон Парк, Англија);

 

oВоведничар на Регионалната средба на жените-парламентарки од Парламентите на Р. Албанија, БиХ, Косово, Р. Македонија, Црна Гора и Србија во организација на ОБСЕ, (23-25октомври,Тирана, Р. Албанија);

 

*2009 година:

oПанелист на меѓународната конференција на тема „ Поддршка за работата на Собраниските комисии “ во организација на Националниот Демократски Институт, Комисијата за демократско партнерство на Американскиот Конгрес и Собранието на Република Македонија, Маврово, Р. Македонија;

 

*2010 година:

oВоведничар на Обуката за работата на конзервативните парламентарци во Собранието на Р. Македонија на тема: „Професионализирање на работата на конзервативната парламентарна група во Собранието на Република Македонија", во организација на Фондацијата Конрад Аденауер во Република Македонија, ( 26 март/30 април, Скопје, Р. Македонија);

 

*2011 година:

 

Панелист на работилницата на тема „Зајакнување на граѓанското учество во законодавниот процес“ во организација на Национален демократски институт (НДИ), (16 септември, Гевгелија,Р. Македонија);

oВоведничар на Обуката на тема „Професионализирање на пратениците во Собранието на Р.Македонија во организација на Фондацијата Конрад Аденауер, (10-12 декември, Скопје, Р.

Македонија);

oПанелист на меѓународната конференција на тема „ Евро-атланското интегрирање на земјите од Западен Балкан 2015- 2020 година во организација на Аспен Институтот и Министерството за надворешна политика на Република Македонија, (14- 17 јуни, Охрид, Р, Македонија);

*2012 година:

oПанелист на Меѓународната конференција на тема „Проширувањето соочено со новите предизвици во Европската унија“, во организација на Европското движење во Република Македонија, (8 мај, Собрание на РМ, Скопје, Р. Македонија);

*2015 година

oВоведничар и панелист на Конференцијата на тема “Политички и етнички дијалог – придонес за демократијата и развојот на Македонија“, Регионално женско лоби за мир, Косово.

Студиски посети

*2007 година:

Посета на Претставничкиот дом и Сенатот на САД, администрацијата на САД (Стејт департментот, Националниот совет за безбедност и УСАИД, во соработка со IRI, (16-20јули,Вашингтон, САД);

Студиска посета на жените-парламентарки од Република Македонија на Австрискиот Парламент во организација на ОБСЕ, (28-30 ноември, Виена, Австрија);

*2008 година:

Студиска посета на Парламентот на Велика Британија во организација на Вестминстер Фондацијата за Демократија;

*2009 година:

Студиска посета на Долниот Дом во Велика Британија во организација на Вестминстер Фондацијата за Демократија; Студиска посета на Парламентот на Чешката Република во организација на Националниот Демократски Институт;

Студиска посета на Парламентот на Република Словачка во организација на Националниот Демократски Институт;

oСтудиска посета на Парламентот на Шкотска во организација на Вестминстер Фондација за Демократија;

 

 

 

 

 

 

*2010 година:

oСтудиска посета на Бундестагот во организација на Фондацијата Конрад Аденауер, (5-9 јули Берлин, Германија);

 

*2011 година:

oСтудиска посета на Република Словачка;

oСтудиска посета на Велика Британија – Парламентот на Обединетото Кралство и Шкотскиот Парламент, 27ноември-3 декември, Велика Британија);

 

*2013 година:

 

 

oСтудиска посета на Големото Народно Собрание на Република Турција како дел од Делегацијата претставници на Мешовитиот парламентарен комитет - Република Македонија и Европската унија, (17 јануари, Анкара, Турција).

 

Конференции, тренинзи и учество во проекти

 

*2004 година:

Учество на Тренинг-семинарот „Организација и раководење на избори“ во организација на NDI, (декември, Охрид, Р. Македонија);

 

*2006 година:

Учество во „Програмата за парламентарна размена“ во организација на Американскиот Совет на млади политички лидери, (17-28 април, Детроит, Мичиген, САД);

 

*2011 година:

Учество на Парламентарната работилница на тема: „Политички дијалог-двигател на ЕУ- интеграциските процеси“ во организација на Вестминстер Фондација за Демократија, (17-20ноември, Маврово, Р. Македонија);

 

*2012 година:

Учество во Работилницата за членовите на Комитетот за односи меѓу заедниците на тема: „Лидерство и работење со консензус“ во организација на УНДП, (1-2 декември, Маврово, Р. Македонија);

 

*2014 година:

Учество на молитевениот појадок во Вашингтон на покана на Американскиот Конгрес и средби со сенатори и конгресмени;

 

*2015 година:

Учество на молитевениот појадок во Вашингтон на покана на Американскиот Конгрес и средби со сенатори и конгресмени.

^